Monday, September 2, 2013

Setelah 2bulan menyepi...~

Alhamdulillah, my baby is already 2months++. Fuuhhh, memang terlalu mencabar laa menjaga 3 org ank yg tengah membesar. Tambah pulak bila dapat ank yg ala2 'Ahmad Albab' punya perangai...huhuhu. Sangat mencabar kesabaran. Masa lepas bersalin dulu, baby Naily seorang baby yg SAAAAAAAAAAAANNNNNNNGAAATT baik. Hanya bangun utk menyusu je. And mase tu mmg aku bersyukur laa Naily tak buat perangai Ahmad Albab nya sebab mase tu aku masih tak boleh bergerak hanya mampu mengiring utk menyusu. Tambah pulak, hasben takleh teman malam tuh since duduk bilik share 4orang. So bila nk kumpul kekuatan utk bergerak...adelaa termenangis2.uhuk!!
TAPIIIIIIIIIIII................selepas beberape minggu kat rumah and aku pon dah ok sket mampu utk ke bilik air sendiri, Naily ku sayang mula menunjukkan taring nya yakni hebat bila menangis!!Pergghhh....mula2 aku agak panik jugak, apsal menangis sampai bergetar2 badan. Sakit ke? Tahap kuat menangis nya, sampai pusat terkeluar...tak sempat plak nk tangkap gambar pusat terkeluar tu. Siape kalo tgk memang mengerikan laa. But my MIL said, abi nya dulu pon macam tuh. Jangan risau, lama2 nanti akan masuk ke dalam jugak.. And Alhamdulillah, skrg ni dah masuk kedalam dah. Nangis tetap nangis. Tapi dah kurang laa banding awal2 dulu. Aku tak panik dah. cuma kalo org tengok laa tak tahan. Siap aritu masa beraya rumah Mawar, laki dia siap keluarkan buai dari stor and pasangkan. hehehe...mesti diorang panik dgr Naily punya tangisan...:D

My Sweetheart...;)
Sebijik Aqil kan??dahlaa pakai baju Aqil dulu..

Tempoh menjaga ank kecik ni memang tade masa nk update blog ke, update fb ke(almaklum hp tak canggih), nk tengok fb pon dah tak de masa. Saat baby tido adalah mase utk aku tido..Sebab bila dia bangun, sumpah aku takleh buat keje lain...kene berdukung ja sambil membuai nya manually..Rumah mmg tunggang langgang laa. 

Seminggu sebelum raya haritu, aku agak bz berpindah dari Ampang ke Batu Caves. Oh skrg kami dah berpindah ke kondo kembali. Masih lagi menyewa, tak mampu laa nk beli. Ikutkan plan nk pindah Bangi balik. Tapi penyewa kat sana masih ada sampai Feb 2014. Nak tumpang umah parents sementara tu tak sampai hati plak...Dah la ank dah 3. Penuh rumah..:(

Seminggu lepas raya, baru laa kitorang berpeluang balik ke rumah. Seminggu jugak laa beraya di Kedah. Elok sampai je KL, kami dpt kunjungan dari Fizah sekeluarga. Diorang la orang pertama yg berkunjung. Bagus jugak laa diorang kate nk datang, cepat2 kitorang kemas rumah ape yg patut. Hahaha...Sampai skrg, masih ade lagi kotak yg tak berbuka. Adoi, bila nk abis ntah...:(

Anyway, aku just nk cerita kesah berpindah kali ni. Disebabkan kitorang berpindah dari rumah yg fully furnish ke basic unit aka hanya ada lampu,kipas and grill, banyak bende yg kitorang kene beli. Owh dahla nk raya mase tu. Terpaksa laa berkorban dari beraya beriya..Kebanyakan brg kitorang semua second hand. And Alhamdulillah, Allah permudahkan kami utk cari brg2 second hand ni. 

Kabinet ni rm150. Org ni letgo sebab die nk balik hometown dia. 

Ni org yg sama. Die letgo RM200. Oven die tu, die tak pernah guna.Memang mcm baru. Stove semua keempat empat boleh guna. Cuma tulisan kat pemulas starter tuh dah pudar. kire taktau pemulas ni utk stove yg mane..:P.tak kesah laaa~

Washer ni recon punya. Sekali dengan hantar kitorang dapat RM470. Mase ni budget ade rm500 je nk beli washer. Carik yg baru, dah takde dah yg harga rm500..:(. So far masih berfungsi dengan baik. Samsung, 7kg je..

Sampai skrg, kami tak mampu nk beli peti ais. Kesian tak?Setakat ni agak jimat la bila weekend sebab ade jemputan open house. And disebabkan dekat dgn rumah mak, menumpang kasih laa makan sane. Hehehe...
Anyway, bilik yang paling penting kene setup mase mula2 pindah ni, ialah bilik budak2 ni. Perabot2 dalam bilik diorang ni mmg dari Bangi dulu punya barang. So takdela beli baru pon..

karpet litar tu je baru sebab Aqil terpengaruh dgn sepupu die yg ajar letak semua car+vehicles kat karpet tu. IKEA mari...karpet camtuh je rm69...:(

poster beli mase kat pesta buku. Skrg baru ade peluang nk tampal. 

Muat laa nk parking kereta and vespa ;)

Skrg, Nuha and Aqil dah tido bilik asing. Disebabkan masih tak 7thn, diorang tido satu katil la.Sorang dkt kepala katil, sorang kat hujung katil. Nayli plak tido kat babycot dalam bilik master. Alhamdulillah kondo ni bilik master die agak luas la, muat nk letak babycot yg zaman Aqil punya..Owh, Naily walau dalam berperangai Ahmad Albab, malam die tak bangun sangat. Paling banyak bangun 2x. pukul 12mlm/4pagi..Kadang2 tak bangun pon. So, boleh laa letak dalam babycot. Mase zaman Aqil, tak letak sebab perangai Ahmad Albab nya sampai ke 5-6bulan. Lagipon ank first, tak kesah laa nk tido sekatil. Muat je. Zaman Nuha plak, pindah duduk rumah yg tak muat nk letak babycot. So, tersadai ja laa...:(

So setakat ini dulu laaa update..Saya baru nk mula cuba menghabiskan kerja master saya yg tertangguh. Harap sangat bleh siapkan tesis yg dah tersadai berbulan2. Sempat kah?Doakan,please~

*Ahmad Albab ialah merujuk kepada perangainya yg asyik nangis,nangis. Bila mata dia tutup, mata dia pon tutup la. Tapi bila mata die sudah buka, mulut die pon buka laa..nangis laa..nangis laaa...~!!--rujukan filem Ahmad Albab P.Ramlee..

Friday, June 28, 2013

Detik itu....

Alhamdulillah...Semuanya dah selamat. Aku dah selamat melahirkan seorang ank perempuan seberat 3.2kg pada 19 Jun 2013 yang lalu secara pembedahan..Kenape kene bedah???haaa........

Semuanya bermula di pagi Rabu, 19Jun2013..bangun2 pagi masih berkira-kira dgn hubby samada nk pegi hospital harini atau esok sebab patut duedate 20Jun..doktor suruh admitted 19Jun. Tapi kitorang yg degil nih malas nk pegi 19Jun sebab dah laa masih tak rase sakit nk bersalin, doktor pulak tade kat klinik hari Rabu.Takut jugak kot2 kalo nk bersalin doktor takde, taknak laa main rembat je mane2 doktor..huhuh. Tapi setelah fikir punya fikir, ok laa. Pegi jugak laa hospital. Itu pon sepatutnya masuk 830am. Tapi sebab berlengah2 hantar ank2 sekolah, pegi sarapan semua...pukul 930am baru sampai PUSRAWI. Lagipon nk ke pusrawi 830am mmg kene lepas subuh laa kot gerak?TAK KOSE!!. **Tujuan admitted 19Jun adelah untuk di-induce sebab bg pesakit diabetes ketika mengandung doktor takmau tanggung risiko meneruskan tempoh mengandung melebihi duedate

Sampai2 tu kitorang terus admitted ke labour room. Alhamdulillah, sungguh tenang labour room nya dan sangat private. Proses pertama yg die buat adelah check CTG and sumbat ubat berak. Dalam 45minit punya CTG tuh, mmg da ade contraction every 6minutes for 30seconds. Hermmm, takde laa sakit sangat contraction nya. Tapi mmg agak terasa laa. Hubby kate pelik?kat rumah tade plak rase eh?kene sampai sepital baru nk ade :P..So, tunggu laa doc datang nk masukkan induce. Disebabkan doc tade kat klinik haritu, kene laa tunggu dekat sejam gak baru doc datang. Doc datang2, selop check bukaan and mula masukkan ubat induce. Oh, sangat sakit care doktor tuh selop!!!!dan mase tuh hanya laa 1cm..bygkan nk selop sampai 10cm??!!So lepas masukkan ubat induce tuh, takleh bangun utk 1jam, and only then mmg doc suruh jalan2 bagi cepat sket bukak. So, dalam 215pm camtu dah boleh bangun, aku pon solat laa zuhur dalam labour room tu. Mase tuh agak rase dah contraction..tp takde laa kuat sangat. Masih boleh tahan. tak perlu apa2 ubat thn sakit pon. Dalam pukul 3 lebih camtu nurse masuk nk check CTG lagi. Mase nih mmg nmpk contraction dah every 5minit. So, tunggu plak doc nk review...Sepanjang proses nih, memang hubby duduk sebelah laa temankan. Cuma dalam lepas zuhur tuh hubby pegi amek anak2 and hantar kat rumah mak jap. Then dtg teman balik. Dalam lepas azan Asar (dekat PUSRAWI satu bangunan dipasang loud speaker org azan), hubby kate nk pegi surau solat. So, aku pon yerlaa..nk bersiap solat sementara doc tak dtg lagi nk check ape2. Elok je aku masuk bilik air dah amek wudhuk, doc masuk. Hermmm, aku pon takpela...just nk check bukaan kot. So, aku pon baring laa kat katel. Doc selop2, dia kata "haa, dah lembut dan menebal nih...bagus ade progress..mungkin dalam tengah malam bersalin laa ni kot. saye nk pecahkan ketuban yer ni." Aku pon tak sempat nk cakap haaa, die dah pecahkan!!!lepas tuh dengar doc mcm panik.."ALLAHUAKBAR~!"Die cakap kat nurse something. Nurse berlari p amek alat dgr jantung baby. Aku terpinga-pinga...eh kenape doc? "Awak tengok air ketuban awak..dah warna hijau. Maksudnya, baby dah berak dan saye tak boleh nk tunggu sampai 10cm tkt baby tersedut taik dalam rahim tuh...memang tak boleh dilengahkan lagi, kene terus EMERGENCY C-SECT!!!!"

 APE???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mase tuh agak kelam kabut kat labour room tuh..dgn nurse kuar masuk. nk siapkan aku. aku masih takleh terima yg aku akan dibedah?hubby plak tade mase tuh pegi surau..dalam staff2 kelamkabut, aku tanya doc...Doc, saye masih boleh sembahyang kan? Boleh tak tunggu saye solat dulu baru kite teruskan prosedur? Doc pun senyum, and kate "Yurp, masih boleh selagi tak kuar nifas.. OKlah, solat laa dulu. Kita jumpa kat dewan bedah nanti". Doc pun suruh nurse2 tuh kuar dulu bagi aku solat nanti baru prepare ape2 yg patut. Disebabkan air ketuban dah pecah...contraction akan lagi kuat and lagi kerap. Sakitnya hanya Allah swt yg tahu...bygkan aku dah amek wudhuk sekali terkuar air ketuban mencurah curah. Adoi kene pakai pad ni utk nk tahan sepanjang solat. Keluar plak dari bilik air p amek pad dalam keadaan yg sangat sakeeet~!!Lepas berwudhuk, hubby sampai. Aku pon tak sempat nk explain panjang lebar...just cakap aku kene bedah jerla. Tunggu jap nk solat. Kang cite lagi...heheheh. Dah selesai semua, aku mintak hubby panggil nurse utk nk siapkan aku dibedah. tengah nurse siap2kan tuh aku cite laa kat hubby dlm keadaan menahan contraction. Owh prosedur nya, nurse kene siapkan pasang alat kat saluran kencing and cukur ape yg patut kemudian kene pakai baju khas masuk bilik bedah. Lepas tuh dipindahkan ke atas troli utk diangkut ke tingkat 3 (dewan bedah). Sampai je dewan bedah, pindah lagi ke troli dewan bedah. Pastu dari troli pindah ke meja bedah. Ok, sila bayangkan keadaan ini, dimana aku menahan contraction yg SAAAANNGAAT sakit tanpa ubt penahan sakit. Aku terpaksa mengangkat badan sendiri tukar dari satu troli ke troli lain and then ke meja pembedahan...:( . Ohyer, Hubby takleh masuk. So tunggu jalaa di bilik menunggu. First time hubby tak dpt tgk proses ank dia di keluarkan...:(

Sampai kat meja pembedahan tuh, ade doc bius ni, Dr. Syuhairah. Dia explain everything yg die akan buat. aku pon angguk2 jerla dgn keadaan thn sakit nih mmg takleh fikir ape. Lepas tuh die enjek laa bius kat tulang belakang. Elok die enjek jer..aaaahhh, alhamdulillah lega semua sakit hilang. Mase tuh pon dari pinggang ke bawah dah tak rase ape2. Cuma yerlaa, bila gerak2 kite terase la badan/kaki kita digerakkan. So proses membedah pon bermula. Aku punya laa berdebar. Kite still sedar, tp mmg tak nampak la sebab die tutup dengan satu penghadang tak bg kite tgk. Aku cuba gak tgk kat lampu2. tp still tak nampak ape yg doc tuh buat. Sekali, laungan azan dari kaset dimainkan..aku dah dpt agak, mesti baby dah dikeluarkan. Tatkala tuh, termengalir air mataku. Walau tak dengar tangisan baby or nampak pon lagi babynya, automatik air mata termengalir. Bila doc letak je kat dada...owh, mmg thn nk nangeh.termenanges jugakla.She is sooo perfect!!Alhamdulillah...dengan putih melepaknya, cukup tgn kaki...and yg penting, dia selamat!!!elok tengah pegang2, sekali selak kain kat montot baby, tu diaaa selambak taik die da berak..terus nurse amek nk p cuci cuci..hehehe. baby,baby~

Proses pembedahan nih amek masa lebih kurang sejam je. Lepas doc da abeh bedah aku masih tunggu kat dewan bedah tuh utk proses pemanasan. Mase tuh aku masih takleh terima mengapakah aku dibedah!!uwaaa...kenape proses bersalin kalinih aku disukarkan!!!seolah-olah marah pada takdir?
Sepanjang tempoh tunggu kat bilik bedah tuh, membuat aku terfikir..Allah swt itu lebih mengetahui ape yg terbaik utk kita. Cuba bygkan kalau aku tunggu jugak sampai 10cm...kalo baby tersedut taik?sedangkan setelah baby dah dikeluarkan, Allah swt tunjuk yg ank aku berak lagi..dah laa banyak!!Lepas tuh, tengah aku tunggu kat situ..akak nurse nih dtg borak2. Die kate, adik beruntung..petangni adik sorang je kene operate. semalam doc agak kelamkabut sebab kene bedah 3orang berturut turut. Nah??Allah swt permudahkan tak???!!!Ya Allah..terasa kerdil diri ku ini bila ku fikirkan kembali dalam sesuatu yg terjadi tu. Aku lebih memikirkan kesukaran dan kepayahan yg ku tanggung sedangkan terlupa tentang nikmat yg diberi. Aku dpt doc muslimah, suasana islamik, suami yg byk membantu...dan paling penting aku tiada apa2 komplikasi selepas pembedahan dan ank aku sihat sempurna. Alhamdulillah...itu semua sudah cukup utk aku lupakan segala kepayahan perlu ditanggung.. Dah!Jom layan gambar~!!

 1 Day Old

7 days old...botak sudah

Nama diberi....Naily= Pencapaianku Farzana=Bijak/pandai

Thursday, June 6, 2013

Happy 6th Aniversary...

Harini 6Jun2013, genap laa 6tahun bahtera perkahwinan kami telah berlayar...Sepanjang tempoh 6tahun ni tipu laa kalau tidak dilanda badai, ribut, petir, hujan segala.. Namun, Alhamdulillah bahtera kami masih kukuh. Alhamdulillah aku dikurniakan seorang suami yang SAAAAAAAAAAAANNNGAAAAT sabar. Paling sabar dalam melayan kerenah aku yang mmg mood naik turun. Bila preknen jangan cakap aa...huh!!tetibe kang rase benci laa kat suami. Memang takleh control.Sorry hubby...:(

My lovely hubby and our precious..LOVE YOU ALWAYS!!


Tahun nih anniversary tak pegi kemana-mana mahupun ade sambutan special. Masak?Hermm..harini sambal ikan keli jer..pastu sup sayur.ekekek. Siyes tak larat laa nk buat surprise2 bagai. Dengan kekangan budget nye. Takperla...kite pospon sambutan. Maybe sambut sekali dengan harijadi Aqil and akikah baby dalam perut!!!;). Harini aku dah 38 minggu!!Ikutkan anytime ja ni. Doktor pon kate baby dah in the position cuma tak masuk laluan ja lagi. Saranan doc mmg laa suruh jalan banyak. Tapi siyes siyes siyes tak larat nk melangkah jauh. Bila jalan ngn hubby plak, 2langkah dia..kita baru nk mengorak langkah...huh!!

Hasil 6thn 'pelayaran'..hehehe...ade lagi sorang dalam perut ibu!!


Bila direnung kembali saat saat berkenalan ngn hubby, tersenyum sorang2. Aiihh, ini laa dikatakan jodoh. Ikutkan kitorang dari dulu satu matrik, satu kolej kediaman, satu course kat ukm...tp mase final year jugak baru jumpa. Berkenalan pon setahun lebih terus kawen!!Yurp!memang terus kawen..tak tunang2 bagai. Taktau laa pasai apa hubby tetibe tak sabar sangat2.hahaha....My parents plak memang jenis tak kisah. Lagi plak, benda baik. Bakpe nk tangguh2. Dah ade org nk kat ank darenya, ape salahnye dipercepatkan. Alhamdulillah, Allah swt permudahkan. Walaupun majlis kami simple, harapan kami semoga ianya berkat..Amin~!!
Me 6thn dahulu....i'm only 45kg at that moment...uwaaa!!!!

HAPPY 6th ANNIVERSARY!!!!!


p/s: Jom hayati peristiwa Isra' & Mikraj

Wednesday, May 22, 2013

GTT dan BSP


Memang rekod la kali nih punya pregnancy. Selame pengalaman dua kali mengandung, ni laa kali pertama kantoi ujian air gula (GTT). Bacaan selepas minum air gula sepatutnya <=7.5. Aku punya bacaan selambe 8.6!!!So ape lagi, once dah kantoi ujian GTT nih, mmg kene buat Blood Sugar Profile (BSP) sampai bersalin. Nasib baik laa detect @36weeks. So takde laa kene buat banyak kali sangat BSP nya.hehehe…kekerapan BSP nih bergantung kepada result, kalo agak teruk maybe kene ulang seminggu 2x…or seminggu sekali or kalo tak teruk, 2minggu sekali. Macam kes adik aku dulu, die kantoi minum air gula 7.8 je…dahla detect ms first trimester. Jenuh la dok ulangalik KKIA 2minggu sekali, 4x sehari utk check darah. Tapi nasib baik laa check darah yg cucuk hujung jari tuh ja. Tak sanggop jenis amek sebalang macam ms GTT. Kat sini, 3x amek darah mase GTT (pagi2, sejam selepas minum air gula and 2jam selepas air gula). Habeh bengkak lengan aku!!!:(

Ape itu BSP???
BSP nih adelah utk monitor tahap kandungan gula dalam darah. Prosedur nya??darah akan dicheck 4x dalam mase sehari. Macam kes aku harini terlambat sampai hospital walau gerak dari rumah 715pagi (JEEEMMMM!!!!) so first darah amek pukul 930pagi, then pukul 230ptg, 830malam dan 12 tengah malam. Since aku dah memang checkup kat hospital, so aku ade 2 option samada nk admit atau ulangalik sepital pada waktu2 yg berkenaan. Disebabkan aku nih hanya ade satu kenderaan di samping agak leceh nk ulangalik ke sepital nih yg berada dikwsn sangat gila tahap jem nya, aku membuat keputusan utk admit saja.  So bacaan gula aku for today….

Alhamdulillah normal…so, maybe kene repeat after 2weeks. Harap2 time tuh dah bersalin la (38weeks???). Seksa woooo!! Lepas amek darah kene makan dalam masa setengah jam.. lepas tuh takleh makan/minum sampai laa next time nk amek darah. Huhuhu..giler kebulur aku!!Baby pon da gerak2 tanda kelaparan. Bile gerak2 over nih dekat sejuta kali aku ke toilet…sampai rase nk duduk toilet jerla.But ape2 pon, hikmahnya….dapat laa aku berehat sehari dari kerja rumah, naik turun tangga.  Cuma, rindukan si kecik dua orang tuh laa. Hubby??laaaagggii laa rindu!!!terharu betoi laa ngn hubby yg sanggop jage budak dua orang tuh and byr mahal2 utk aku stay kat sepital. Thanks hubby!!Sorry, bukan salah saye diabetis nih. Ini salah kite bersama…sebab awak jugak yg menyebabkan saye mengandung…lalalalalala~!!!


**Biase keadaan ini dipanggil Gestational Diabetes Mellitus dimana diabetis hanya ketika hamil. Ini disebabkan hormon yg dirembeskan oleh baby mengganggu insulin yg dihasilkan oleh pancreas si ibu dalam bekerja utk memecahkan gula kepada tenaga. Tambah plak baby aku kalinih sangat kuat makan manis…lagi laa byk gula yg perlu ‘dikerjakan’…sian pancreas aku…(salahkan baby~ :P )

Monday, May 13, 2013

Last 2 weeks....

Cerita lapuk...tp nk jugak semadikan dalam blog. Sebagai kenangan di masa2 akan datang..

Semuanya start dari mase cutihari buruh(Rabu). Aqil tetibe demam panas. Tiba2 je, suhu dia 38.7celcius!!Selseme takde, batuk takde. Bangun2 tido dalam pukul 3petang tuh, adik aku kate "Eh Aqil ni demam ni!!"Aku rase mustahil laa sebab sebelum tido ok je. And kalo tgk gaye budak 38 celcius tuh mcm bukan demam. Aktif berlari2. But, aku tak amek mudah laa...Masih jerlum laa badan utk nk kawal suhu. And demam nya naik turun berlanjutan sampai hari Jumaat. Mase nih, aku dah risau. Takut die denggi. So, terus ke hospital Columbia Asia Setapak (to see my fav paed, Dr Khairulzaman ;) ) utk ujian darah. Alhamdulillah..doktor kate bukan denggi cuma demam virus. Doc ade bg antibiotik and saranan beliau, kalo 2hari lagi demam tak kebah, kene admit nih. So sepanjang 2hari tu, Aqil mcm biase je..main seperti biasa, cuma bila nk dekat2 demam tu dia akan mula lemah. Hari Sabtu kami masih boleh ke Pesta Buku, ke rumah Mawarni, ke rumah Imah...
Hasil rembatan di Pesta Buku..Habis RM150 voucher buku. Yang koleksi Jerry D. Gray tuh kitorang dpt rm50 utk ketiga2 buku. Aku rase it is the best deal!!!Itu buku2 hubby. Buku ank2 ade tp takde dalam gambar. Oh, kenangan pegi pesta buku kali ni, since tak pakai stroller...hubby kene dukung 2 orang budak yg tertido!!!kesannye??selipa Nuha hilang sebelah...Yang nk tergelaknya, aku cuba patah balik nk carik...tp selipar org lain yg aku jumpa..:P~

Hari Ahad (5 Mei 2013) Opkos laa...jalankan tanggungjawab utk mengundi!!!!Aku di Semenyih, hubby dekat ILKAP. Dekat 1jam lebih jugak laa tunggu nk buang undi. Walau aku tengah sarat mengandung...aku terpaksa beratur utk 1jam punya laa panjang barisan!!!Sampai kat tempat undi 8pagi..Dah dekat2 sampai kat pintu masuk baru org tuh perasan aku preknen and die cakap aku boleh pergi dulu. Ces!Tapi lepas amek no semua, aku bole laa skip barisan..*next PRU make sure preggy lagi!!!erk?

Isnin tuh pulak, Aqil masih lagi demam. Malam2 yg berlalu, aku terpaksa berjaga malam utk make sure yg panasnya tidak terlalu tinggi. So, aku hanya jerlum dan bagi paracetamol every 4/6hours. Isnin tu jugak, hubby plak menunjukkan tanda2 demam. Aaa...sudah~ Aku ni bila hubby demam mula aa risau. Sebab die ibarat sebelah kakiku. Kalo die sakit, aku seperti patah kaki :(. Hanya pada hari Selase baru kitorang bwk Aqil pegi jumpa Paed and doc kate, mulut Aqil penuh dengan ulser. Sampai ke gusi2. Memang penuh laa... So, die didiagnos Gingivitis (jangkitan kuman dalam mulut). Sehari semalam je Aqil stay hospital. Itupon hubby yg teman since aku dgn sarat nih tk selesa laa nk tido hospital. Aku bermalam kat rumah mak saja. Tapi keadaaan hubby mase tuh pon mcm Aqil. Every 4hours panas melampau. 2papan panadol jugak laa habis.
Kene masukkan air sebab dah berape hari tak makan atau minum susu disebabkan ulser mulut melampau

Anak dara yg pantang tengok almari...

Setelah keluar je Aqil dari hospital, Khamis tu aku hantar budak2 ni pegi sekolah. And bergegas bawak hubby plak cek darah takut denggi. Sebab hubby dah demam dari hari Isnin. Dan....keputusannya, YA, POSITIF DENGGI!!! Tetiba aku termengalir air mata depan hubby. huhuhu, bukan ape...aku mcm tahap belum sempat nk tarik nafas berlari sana sini, tetiba hubby denggi plak. Dan kalo ikutkan pengalaman hubby pernah kene denggi dulu (oh mase tuh saye masih mabuk preggy), mmg berat laa beban yg terpaksa aku pikul. Dengan dua budak yg sedang aktif, dengan budak dalam perut yg sama aktifnya...Tapi, Alhamdulillah....hubby hanya ditahan utk 3h2m je. DIA tahu tahap kemampuan kita dalam menghadapi ujian kan???Syukur Ya Allah~

sakit2 pon, laptop kene ade.bukak facebook manjang...hermmmm~!!

Alhamdulillah...hanya kami yg sihat. Mase ni adalah ulangtahun kelahiran Nuha Farhana yg ke-2. Sian Nuha, ibu tak sempat nk buat ape2 pon. Ibu cuma mampu doa semoga Allah swt kurniakan kita semua nikmat kesihatan...Amin~!!!**muka penat saya...:(

Ape2 pon, ini lah penghibur hati aku. Kesian diorang tatkala aku kene berlari ke sana kesini, diorang terpaksa ditinggalkan dengan mak. And sayu hati bila aku balik je, diorang akan peluk dan jerit IBUUUUUUU!!!!!Aku rase, inilah nikmat yg tak ternilai yg Allah swt  berikan pade aku. Syukur, Ya Allah...Aku redha dengan semua dugaanMu...

Setelah 2minggu berkampung di rumah mak...skrg masanya mengadap hal dirumah. Kemas rumah, kain baju dan kebetulan mase kitorang takde kat rumah paip kat luar rumah pecah plak. Bil air bulan nih sampai rm10!!!itu pon setelah KERAJAAN SELANGOR bayar separuh...kalo tak, lagi laa tinggi...But ape2 pon, dah pulih dah paip tuh. Kain baju pon hantar dobi saja since kat rumah mak sangat murah dobi (3kg pertama rm5, add rm1 utk next 1kg). So total 2minggu punya baju, 7.3kg...kene RM 9.30 jer..murah kan???SUKE!!!Bab kemas rumah plak, kitorang panggil part time maid la. InsyaAllah Rabu nih dtg. Nanti cerita lain pasal maid tuh bagus ke tidak..;)

Aqil: Abi dah amek ke bj BoDi?
Abi: Haaa???baju bodi??
Aqil: Yerla...baju Bodi. Dah amek ke???
**Ibu dah gelak mengekek2***
Abi: Baju bodi tuh baju ape???
Ibu: Baju DOBI laaa!!!!!!!!!!!!!!!
Aqil: Haaa, yerlaa...baju Dobi...ape laa abi nih...*tanpa rasa bersalah..:P

Thursday, April 25, 2013

XX or XY?

Bile perut dah mula menonjol soalan yg biase kite dapat ialah...BOBOI ke GEGURL??Mak aku plak, jenis ank kene selang seli. Ntah prinsip mane die pakai. So, die berharap sangat yang aku preknen anak laki...Same goes to my sister, Nurain yang menunggu mase je nk bersalin nih. Aku tengok gaye die preknen mcm ank perempuan. Tapi mak aku plak yg lebey2, ALA...LAKI LAA PULAK~:P....
Aku plak?Hermm...mase first dulu mmg nk sangat2 ank laki--DAPAT!Anak kedua plak, nk plak rase anak perempuan--DAPAT!So yg ketiga nih aku redha dengan ape yg Allah swt nk beri sebab aku dah rase pengalaman menjaga ank lelaki dan perempuan. TAPI, sape yg tahan kan nk tunggu jantina ank?hahah...so, nk jugak tahu. Cuma takde laa perasaan mcm mak aku yg ALAAAA.... tuh. :D
Mase scan 24minggu haritu lagi dah tahu jantina. Mase tuh aku kene p checkup sorang2 since hubby ade keje kat Shah Alam. Waktu doc kate jantina ank tuh, punya laa happy!!!Keluar je bilik doc, terus sms hubby. Sms jerlaa sebab time sms pon dah termenitik air mata.Kalo call mau meraung.  Heheh...biase laa ibu mandung nih ati rapuh sket. tuh pon nk nanges..ngeee~Nanges sebab terlalu happy...;)
Ank laki ke perempuan, masing2 ade kelebihan masing2. Yang penting, didikan agama dari mak bapak tu penting. Moga, ank2 ku menjadi ank yg soleh dan solehah dan dijauhkan dari perkara maksiat..AMIN~!!!

Hehehe...tak dpt nk simpan rahsia~

Berselindung dkt uri..so tak berape clear

scan 3D/4D nih buat dkt klinik fauziah@ampang. Saje nk perabeh duit hubby.hehehe...harga rm120. Ikutkan die kate tak nampak and nk bg sekeping je gambar so charge rm50. Tapi aku nk jugak semua gambar..kene laa byr rm120 jugak :P...


p/s: Tahniah to Mawar yg bakal menimang chymata BOBOY tahun nih..alhamdulillah~

Thursday, April 18, 2013

Stroller dan car seat..keperluan atau.....?

Stroller pertama

Sepanjang kehidupan aku sebagai ibu nih, stroller memang tak pernah beli. Yang pertama dulu dapat hadiah mase bersalinkan 'Aqil...jenama sweet cherry. Sangat berjasa stroller ni. Sampai dapat Nuha laa guna.

Abang tolak adik

Lepas tuh disuatu hari yg indah ade kucing kencing ntah kat bahagian mana. Habis satu stroller bau pekung. Walau dah basuh, masih ade baunye. Last2 sumbat masuk stor...and pinjam(tp rs dah jadi harta) abg aku punya. Jenama Sweet Cherry jugak.Since die da beli jogger utk ank dia.Aku rembat je laa kan.Jenis mahal sket laa dari yg aku punya tuh..stroller nih boleh tolak ke depan or kebelakang. Maksudnya, boleh adjust handlenya...baby ngadap depan or kite ngadap baby.

Stroller ke-2

Mase ni kene laa share berdua naik. Agak berjasa stroller ni. Rase dah dekat 2 tahun lebih guna. And penggunaan kitorang tgk laa..siap dua orang dalam stroller tu. But stroller nih masih berdiri teguh...cuma yerlaa, budak2 nih tak selesa dalam tuh sebab agak sempit. So, kitorang cuba nk cari stroller yg kembar depan belakang since tak lame lagi akan ade adik baru..adik boleh guna yg nih..and abg kakak ni bole naik stroller baru!!! So, google2 punya google...pegi expo sane sini. rata2 stroller tandem tuh paling murah rm500++itu jename MyDear. Standard dalam rm1k++ laa. Kalo kat expo, harge semua rm3k...mak aih~ 

Stroller ke-3
Semalam mungkin rezeki kami, Allah swt temukan dengan iklan ade orang nk letgo stroller jenis tandem ni...Jename Baby Trend. Rase kat Malaysia tak femes kot. Tapi model ni memang femes kat US laa (orang tu kate)
Duduk berdua

Blah blakang tuh boleh bukak and jadi tempat duduk 
Boleh juga berdiri. Siap ade tali pinggang



Ok, takde gambar model ank2 aku. heheh. sebab baru beli semalam and agak dusty stroller tuh kene basuh dulu sebelum guna. Hermm, bagi aku ok laa mende tu. Since kitorang tak pernah beli stroller, rase stroller ni sangat worth it. Harge???Cuma RM270!!!!Bagi aku murah laa. and disamping tahap keperluan aku,aku rs worth it aa. Sesetengah org, ank2 tak suka duduk stroller. Betul!!Aqil dulu start dapat kaki tak suke stroller. Tapi bila Nuha lahir and naik, die pon nk naik. Sekarang jenis malas nk jalan dah si Aqil ni.Unless die ade nampak mainan and kite tukar arah...haaa, tuh mmg nk kuar dari stroller laa...:D

Car Seat Pertama

Ok, Car Seat pertama nih dihadiahkan oleh adik lelaki ku utk Aqil.. Car seat ni agak berjasa juga sebab sampai sekarang turun temurun bagi anak adik2 aku guna. And sampai ke adik aku yg menghadiahkan car seat nih :P.Tapi car seat jenis ni sesuai utk babies je laa...
Aqil@2months old

So, bila Aqil dah setahun, aku upgrade beli yg nih...harge dalam RM 269 kalo tak silap. Tapi memang selesa laa. Sebab lepas letak je Aqil/Nuha...mesti tido. Tapi nk meletakkan ank2 ke dalam car seat bukanla perkara mudah yer. Tuh mmg kene jadi ibu  bapa kejam laa...tahan je tgk diorang meronta2 takmo duduk car seat...aiiih~ Car seat ni sampai sekarang masih digunakan. So almost 3years laa guna. Turun ke Nuha plak. Aqil???Kitorang upgrade beli yg jenis utk budak besar sket...

Car Seat yg Aqil ni dalam rm100 lebih. Da dekat 2tahun kitorang guna. Tapi jenis ni hanya boleh utk kereta MPV la. Yang jenis bonet terbuka. Kalo myvi takleh. Sebab nk baringkan kerusi tuh kene baringkan kerusi kereta. Macamni laa keadaan dalam kereta aku. Memang tak mesra penumpang. Kalo ade org nk naik kene laa bukak car seat2 ini dan diletakkan ke belakang. Sape kurus boleh laa tumpang duduk tengah2 tuh.heheheh....



So bagi akula...penggunaan stroller utk ank2 aku, sangat berguna dan tidak membazir. Tentang pembelian stroller/car seat ni jugak kene ambil kira kereta jenis ape korang pakai. Macam kitorang Alza je. Tapi banyak berjasa kereta Alza nih. Walau takla mahal mane, tp kereta nih laa yg disumbatkan dengan car seat x2 + stroller...;). Ohyer, stroller yg tandem tuh bile dilipat, takde laa besar mane sangat. lebih kurang stroller yg abg aku tuh punya je...
Pasal car seat plak, aku mmg syorkan ajarilah ank2 anda dari kecik naik car seat. InsyaAllah diorang akan biasa kelak. Yer, ank2 aku pon bukan jenis suka naik car seat. Ketika nak letak diorang kat car seat mmg nmpk kejam. Tapi this is for their own safety. Pernah je Aqil/Nuha terjatuh dalam kereta sebab tak diikat. And selalu juga aku sekadar pangku Nuha di depan. Tapi ingt die boleh duduk diam??Oleh kerana dgn keadaan aku yg semakin boyot, mmg kene paksa juga die duduk car seat.Buat tak dengar je tangisan dia. Biase kalau perjalanan jauh, diorang akan lame tido.Alhamdulillah...yang penting??SELESA...beli jename Sweet Cherry je. amat laa berbaloi2....insyaAllah...